Prednosti PVC stolarije

PVC predstavlja jednu od najrasprostanjenijih tipova plastike. Jedna od osnovnih prednosti PVC stolarije jeste moderan izgled koji se postiže, kako izgledom i oblikom samih profila od kojih se stolarija izrađuje, tako i različitim bojama u kojima profili dolaze.

Pored osnovne bele boje, proizvođači profila nude raznovrsan spektar boja prema raspoloživim RAL kartama. Poslednjih godina, na tržištu je najpopularnija siva antracit boja koja doprinosi savremenom izgledu prostorija i objekata. Boja profila izrađenih od PVC-a je u samom materijalu, te stoga ne zahteva dodatno farbanje ili zaštitu kao kod drvene stolarije.

Jedna od glavnih prednosti PVC-a u odnosu na druge materijale od kojih se stolarija izrađuje jeste cena.

PVC stolarija danas predstavlja savremeno rešenje i proizvodi se po svetskim standardima i procedurama proizvodnje.

Za razliku od drvene stolarije, koja zahteva veoma ozbiljan i redovan pristup održavanju bar jednom godišnje, PVC stolarija se održava veoma jednostavno – korišćenjem blagog sredstava za čišćenje i magične krpe. Takođe, u poređenju sa drvenom stolarijom kod koje postoji mogućnost truljenja, stolarija izrađena od PVC materijala odiše izuzetnom čvrstinom i otpornošću na atmosferske uticaje.

Prednosti ALU Stolarije

Jedna od osnovnih prednosti aluminijuma jeste svakako čvrstina ovih profila. S obzirom na izdržljivost, ovaj materijal tokom vremena ne gubi svoja svojstva i oblik. Aluminijum se teško lomi i savija, stoga je vek trajanja stolarije izrađene od aluminijuma vrlo veliki. Iako predstavlja čvrst i postojan materijal, konstrukcija aluminijumske stolarije je veoma lagana i jednostavna je za ugradnju.

U poređenju sa PVC stolarijom, izbor boja u kojima ovi profili dolaze je sužen, ali osim boja u kojima sam profil aluminijuma dolazi, aluminijumsku stolariju je moguće i farbati, što kupcima omogućava veliki izbor izgleda stolarije.

U osnovi, aluminijum nema bolja izolaciona svojstva od PVC-a. On predstavlja odličan provodnik toplote, ali samim tim i hladnoće. Na sreću, naprednom tehnologijom došlo se do rešenja za poboljšanje performansi pri zvučnoj i toplotnoj izolaciji aluminijumske stolarije uvođenjem tzv. termo prekida. Termo prekid predstavlja termoizolacione slojeve i toplotne barijete unutar aluminijumskih profila.

Pored svojih prednosti ALU stolarija ima i nedostatke. Jedan od glavnih nedostataka pri kupovini aluminijumske stolarije  jeste upravo cena. U poređenju sa stolarijom izrađenom od drugih materijala, aluminijumska stolarija ima višu cenu, koju kompenzuje svojim kvalitetom i dugoročnim karakteristikama. Iako izuzetno kvalitetna, kupci se nažalost u velikoj meri opredeljuju za jeftiniji izbor prilikom promene stolarije.

Kvalitet i svojstva aluminijumske stolarije opravdavaju višu cenu u odnosu na druge vrste materijala, pogotovo zbog činjenice da aluminijumska stolarija predstavlja dugoročno rešenje jer je njen vek trajanja u proseku od 30 do 50 godina.