Uvek kada se spomene energetska efikasnost, prva asocijacija su štednja i odricanje koje dovodi do smanjenja kvaliteta života. Međutim, to je potpuno pogrešno tumačenje. Pojam energetska efikasnost se javlja u dva značenja, od kojih se jedno odnosi na uređaje, a drugo na mere i ponašanje. 

Zapravo, pojam engertske efikasnosti podrazumeva upotrebu energije bez odricanja, a da bismo ovo ostvarili, moramo primeniti određene tehničke mere ili,i što je još bitnije, promeniti svoje ponašanje u vezi sa potrošnjom energije. Tehničke mere podrazumevaju da pri kupovini električnih uređaja za domaćinstvo obavezno obratimo pažnju na energetski razred. To je u startu možda malo skuplje, ali na duže staze je veoma isplativo. 

Efikasna upotreba energije vodi ka povećanju kvaliteta života, kao i ka energetskoj bezbednosti. Rezultat povećane efikasnosti je svakako značajna ušteda u finansijskom smislu, ali nije zanemarljiv ni direktan uticaj na očuvanje životne sredine. Dodatne koristi uvođenja mera za energetsku efikasnost obuhvataju manju energetsku zavisnost, smanjenje zagađenosti, kao i direktan uticaj na poboljšanje životnih uslova. 

Zbog loše energetske efikasnosti objekata, energija se rasipa 

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, 90% domaćinstava u Srbiji nije izgrađeno u skladu sa standardima iz oblasti energetske efikasnosti. Za ovakvo stanje postoji više razloga. Nije se vodilo mnogo računa o potrošnji električne energije, a i zakon je bio takav da niko nije kontrolisao investitore. Stoga i ne čudi što su mnoge zgrade rađene bez termoizolacije. Sva ta nemarnost mnogo košta, ako se zna da takve zgrade troše i do četiri puta više energije u odnosu na izolovane zgrade.

Zašto je važno poboljšati energetsku efikasnost?

Poboljšanje energetske efikasnosti objekata, uglavnom se radi zbog smanjenja potrošnje električne energije za grejanje i hlađenje prostorija, kao i zbog potrošnje energenata tokom grejne sezone. Stanari energetski poboljšanih objekata to poboljšanje vide na smanjenim računima. Zamena stare stolarije je možda jedna od najisplativijih investicija. Takođe, unapređenjem energetske efikasnosti značajno se povećava vrednost objektu ukoliko dođe do iznajmljivanja ili prodaje. 

Energetska efikasnost – kako je poboljšati?

Energetska efikasnost ne utiče samo na račun komunalnih usluga, već i na vrednost celokupne imovine, kao i na očuvanje životne sredine. Ukoliko želite da unapredite energetsku efikasnost svog doma, donosimo vam nekoliko praktičnih, proverenih saveta.

Izmerite potrošnju energije

Ovo bi trebalo da bude početni korak, jer ćete tako najbolje videti gde i kako uštedeti novac, odnosno gde je potrebno korigovati potrošnju.

Obična sijalica je energetski izuzetno neefikasna, jer veći deo električne energije pretvara u toplotu, a samo manji deo u svetlosnu energiju. Takođe, obične sijalice troše mnogo više električne energije u poređenju sa štedljivim sijalicama. Uštedu ćete postići tako što ćete ih zameniti. Štedljive sijalice su u startu skuplja investicija, ali dugoročno su mnogo isplativije. S obzirom na to da štedljive sijalice troše 5 puta manje električne energije i da imaju neuporedivo duži vek u poređenju sa običnim sijalicama, onda je razumljiva njihova višestruka isplativost. Najrasprostranjenije štedljive sijalice su LED sijalice koje troše do 10 puta manje energije od običnih sijalica. Osim toga, nisu osetljive na promenu napona, tako da im je životni vek neuporedivo duži od običnih sijalica.

Akcenat je na izolaciji

Spoljašnja izolacija doma treba da smanji vaše potrebe za grejanjem, odnosno hlađenjem. Ovakvi objekti su zaštićeni od naglih promena temperature, a osim toga, životni vek termički izolovanog objekta je znatno duži. Najbolji materijali za izolaciju objekta su kamena vuna i stiropor, koji se mogu nabaviti  u različitim debljinama. Takođe, neophodna je i zamena stolarije. Objekti koji imaju ugrađenu pvc stolariju troše daleko manje energije za grejanje tokom zime.

Nabavite sertifikovane aparate

Kupujte aparate visokih performansi, jer štede mnogo više energije u poređenju sa drugim aparatima. Ovo jeste u startu nešto veća investicija, ali dugoročno je daleko isplativija. 

Obratite pažnju na sitnice

Prilikom spremanja hrane, posudu obavezno poklopite, kako bi se toplota zadržala u njoj, jer se na taj način štedi i do 20% energije.

Redovno čišćenje kamenca iz bojlera doprinosi njegovoj efikasnosti i velikoj uštedi energije. Punjače od telefona, laptopa ili aparata isključite iz struje čim se napune, jer oni troše struju i kada su aparati napunjeni.

Ponekad je dovoljno napraviti i male korake kako bismo ostvarili uštedu, a istovremeno budućim naraštajima obezbedili sigurniju budućnost, smanjivši negativan uticaj na životnu sredinu. Ukoliko racionalno trošimo energiju, sačuvaćemo prirodne resurse za buduće generacije.