Pod pojmom energetska efikasnost se podrazumevaju sve mere koje se sprovode u cilju smanjenja potrošnje energije. Iako ove mere mogu da budu tehničke ili netehničke prirode, ono što im je zajednično jeste cilj očuvanja količine energije tako da ostala svojstva ostanu nepromenjena.

Jedan od osnovnih mera koja se sprovode u cilju sprečavanja rasipanja energije i  povećanja energetske efikasnosti doma jeste zamena dotrajale stolarije.

PVC stolarija prestavlja jedan od najčešćih izbora kupaca pri kupovini stolarije jer se lako održava, otporna je na spoljašnje uticaje i predstavlja ekonomičan izbor.

Sam materijal od kojeg se profili za PVC stolariju proizvode tj. Polivinil Hlorid (PVC) ima veoma visok koeficijent izolacije. U kombinaciji sa načinom izrade PVC profila koji sadrže od 4 do čak 6 ili 7 komora, a u međuprostoru imaju vazduh koji je takođe odličan izolator, izrada stolarije na ovaj način omogućuje izuzetnu termoizolaciju i samim tim predstavlja odličan doprinos energetskoj efikasnosti.

Unapređenjem energetske efikasnosti u stambenim objektima direktno se  doprinosi zaštiti životne sredine, kao i smanjenju emisije štetnih gasova koja nastaju sagorevanjem energenata koje se koriste za zagrevanje prostorija.

Kako bi proizvođači profila i stolarije uspeli da odgovore svim potrebama tržišta u kojem vlada sve veći porast cena energenata, oni se u velikoj meri fokusiraju na ispunjenje zahteva vezano za doprinos energetskoj efikasnosti. Stoga, kupcu veoma često ostaje samo da se pozabavi estetikom stolarije.